Wat is een (HR) vlootschouw?

Wat is een (HR) vlootschouw?

Als ervaren adviseur op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling, worden een heleboel dingen al snel normaal. Zoals het gebruik van de HR vlootschouw om teams te coachen en ontwikkelen.

Aan de slag met je eigen HR vlootschouw met de inzet van de Team Navigator

Je staat niet meer stil bij de vraag wat is een vlootschouw eigenlijk? Over de HR-vlootschouw kan ik uiteraard veel zeggen, maar tegelijkertijd kan dit ook eenvoudig. Vandaar nu een korte uitleg in maximaal drie minuten leestijd: Wat is een HR-vlootschouw?

De definitie van een HR vlootschouw

De HR-vlootschouw is een kwalitatief hulpmiddel om snel de kwaliteiten van een team in kaart te brengen. Door medewerkers op drie onderdelen prestatie potentie en inzetbaarheid te schouwen, ontstaat er een overzicht waarmee je slim kunt sturen op groei binnen het team.

Een vlootschouw isĀ  een handig instrument om in te zetten door zowel leidinggevenden, als door HR professionals met een duidelijke groei ambitie. Je ziet na het invullen van de vlootschouw in een oogopslag waar investeren in ontwikkeling van medewerkers bij gaat dragen aan het team. En uiteraard ook waar verandering op weerstand zal stuiten.

Binnen het concept van SLIM leiderschap is het kennen van je team en de kwaliteiten van groot belang om effectief te sturen op groei. Niet iedereen is even goed in dezelfde dingen. Dit zie je terug in de praktijk. Er gaat veel tijd, energie en daardoor ook geld verloren met het investeren in mensen die daar niet geschikt voor zijn.

Recent ben ik nog betrokken geweest bij een vlootschouw die ik binnen een zorginstelling heb uitgevoerd. Uit de schouw kwamen verschillende belangrijke uitdagingen naar voren. Ondanks de kritische kanttekeningen is op aandringen van de opleider een uitgebreid opleidingsprogramma gestart. Zij hadden immers ervaring met dit soort problemen en konden dit prima in het programma opvangen.

Helaas blijkt de druk te hoog, Medewerkers vallen uit met burnout klachten, andere vertrekken of komen niet meer opdagen. Binnen drie maanden wordt het programma gestopt en is de organisatie zijn geld kwijt.

Een goede uitvoering van de vlootschouw zorgt voor een verbinding tussen resultaat uit het verleden en verwachtingen naar de toekomst. Een ideaal hulpmiddel om SLIM leiderschap mee vorm te geven. De vlootschouw helpt je om groei gestructureerd vanuit de talenten van het team vorm te geven. Groei is hierdoor duurzaam en sneller. Een ideale manier om de concurrentie te verslaan.

Wil je meer weten van de werking van een vlootschouw en hoe die jouw kan helpen groei vorm te geven, dan is het downloaden van het boekje “Alles over de personele vlootschouw voor HR adviseurs” een goede inspirerende start. Je mag natuurlijk ook direct contact opnemen en dan gaan we graag met je in gesprek hoe we een vlootschouw SLIM in jouw organisatie of team kunnen vormgeven.

Download gratis het boek “Alles over de personele vlootschouw voor HR adviseurs”

Boek over de HRM vlootschouw voor team ontwikkeling

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren