team en leiderschap ontwikkeling met de team navigator (vlootschouw)

Vaak schuift men het functioneringsgesprek door, uit onwetendheid over de mogelijkheden die een er zijn om de prestaties te beïnvloeden. De tijd van de meeste managers gaat eerder op aan het oplossen van problemen, dan het ontwikkelen van de medewerkers om fouten te voorkomen. Het ontwikkelen van het team en de bijbehorende leervragen worden daarbij doorgespeeld aan de HR-afdeling.

Het wordt tijd om op een andere manier naar de ontwikkeling van medewerkers te kijken. Teamontwikkeling is geen vraag die je uitbesteed. Leren is onderdeel van de bestaande bedrijfsvoering

De klassieke gesprekkencyclus van 1 keer functioneren bespreken en aan het einde van het jaar de beoordeling, verdient een update. Ik ben geen manager tegengekomen die in staat was om op 1 moment een objectief oordeel te vellen over de prestatie over het hele jaar.

Goede managers voeren deze gesprekken het hele jaar door.

Beoordelen en feedback geven zijn onderdeel  van een wekelijkse routine. Beoordelen doen ze niet tegen een abstract ideaal (functieprofiel), maar vanuit het resultaat en de feedback vanuit de klant.

Concreet betekent dit: kijk en luister iedere dag mee met je medewerkers in gesprek met de klant en onderzoek de punten die goed en verkeerd gaan. Laat zien en ervaren hoe het anders en beter kan. Begeleid de medewerker in het eigen maken van de nieuwe werkwijze, en beloon het resultaat. Coachen van een voetbalteam doe je ook niet vanuit de vergadertafel.

Rest de vraag, hoe gaan we dat doen als we 20 man moeten aansturen?

Dit vraagt een integrale benadering van de groep. Zoek naar de verschillen op groepsniveau. Zet de medewerkers samen in hun kracht op basis van de teamresultaten die je verwacht. Een keeper moet ballen uit de goal houden, de spits moet scoren

Zet het team in zijn kracht

Stimuleer medewerkers het talent en inzicht met elkaar te delen. Beloon vervolgens niet het resultaat van de uitkomst, maar het initiatief om te leren. De gewenste prestatie volgt dan vanzelf.

Het gaat er om dat je zelf niet meer de beste wilt zijn. Zo lang als je zelf de beste blijft, moet je zelf blijven spelen. Pas als je medewerkers beter zijn dan jij, weet je dat je goed leiding geeft.

Wil je ook de eerste stap zetten om jouw team succesvol te ontwikkelen:

Maak dan zeven dagen gratis gebruik van de team navigator of bekijk eerst de site via www.hr-vlootschouw.nl en lees hoe jij er achter kunt komen waar de ontwikkelmogelijkheden in jou team zitten.